Goede relaties opbouwen met mensen met autisme: leer elkaars handleiding kennen

Goede relaties opbouwen met mensen met autisme: leer elkaars handleiding kennen.

 

Zoals een nieuw toestel dat je koopt, een eigen handleiding heeft, zo hebben ook mensen hun eigenste handleiding. Het gaat hier niet om de uitspraak: ‘het is er eentje met een handleiding‘, waarmee bedoeld wordt dat het een complex iemand is. Hier gaat het om: hoe zit iemand in elkaar en hoe moet ik het aanpakken om met deze persoon om te gaan? In dit opzicht heeft iedereen dus een ‘handleiding‘ …

In relaties gaan de meeste mensen op zoek naar gelijkenissen. Ze willen een partner die in hun comfortzone past. Ze trachten deze partner te ‘kneden’ naar hun eigen denkkader. Ze willen hun partner in hun eigen denkkader laten passen. Dat is veilig en gemakkelijk.

Onze relatie past niet in dit plaatje. Al snel stootten we op zaken die Alex niet kon of die ik niet leek te kunnen. We triggerden elkaar en reageerden elk vanuit onze eigenheid hierop. We gingen ervan uit dat de ander ons automatisch begreep en dat hij of zij tegemoet moest komen aan de noden van de andere partij. We deden te weinig moeite om na te gaan: ‘hoe zit de ander eigenlijk ineen? Wat heeft hij of zij nodig?’

De handleiding van de ander uitzoeken, vraagt tijd. En het is een levenslange uitdaging, zeg maar. Net dit maakt het ook boeiend uiteraard. Tenminste als je nieuwsgierig blijft naar diegene waar je van houdt, als je bereid bent om steeds meer over hem of haar te leren.

Als je een partner hebt die uit een andere cultuur komt, of die een andere religie heeft, kan je heel veel inzichten opdoen uit boeken en dergelijke. Ook over autisme kan je boeken lezen. Echter, de ware handleiding laat zich pas zien in de ervaring van het leven zoals het is. Elke handleiding is uniek. Deze van iemand met autisme is zo mogelijk nog unieker dan een doorsnee handleiding.

Elkaars handleiding kennen, heeft enorme voordelen. Je krijgt zicht op wat kan en wat niet, op wat speciaal is aan de ander. Je ontdekt waar de ander goed in is, beter dan jij zelf, of net niet.

Een speciale handleiding leren kennen, vraagt extra moeite. De meeste mensen zijn hier niet op gericht. Ze willen krijgen wat ze kennen. In een relatie zoals die van ons, kom je niet ver met deze ingesteldheid. In onze relatie, en in die van heel wat anderen, vraagt het een inspanning van beide kanten om elkaars handleiding onder de knie te krijgen. De handleiding van iemand met autisme leren kennen, is een uitdaging. Omgekeerd, is het ook voor iemand met autisme, een hele uitdaging om in de wereld van mensen zonder autisme binnen te mogen of te kunnen. Het is niet evident voor hen en dat wordt doorgaans zwaar onderschat.

Want voor iemand met autisme zijn mensen zonder autisme ook ‘speciaal.’

Verwacht niet dat de omgeving automatisch meegaat in dit alles. Sommige mensen willen niet de moeite doen om iemand met autisme beter te leren kennen. Ze kunnen het niet opbrengen, om één of andere reden. Anderen willen het misschien wel, maar weten niet hoe het te doen. Ze stellen geen vragen, uit schrik om te kwetsen, of om andere redenen. Het gevolg is dat iemand zoals mijn man dan geïsoleerd zit temidden van een groep. Hij doet vaak inspanningen om iets te vragen aan anderen. Anderen doen deze inspanning niet steeds in evenredige vorm naar hem toe.

Iemand met autisme is ontzettend eerlijk in zijn communicatie. Ook dit schrikt sommige mensen af. Ze krijgen een spiegel voorgeschoteld en deze eerlijkheid kunnen ze vaak niet aan, ze weten niet wat te doen met iemand die het sociale spel van verdoken en ingepakte boodschappen, niet meespeelt, en ze weten ook niet hoe ze eerlijk kunnen reageren. Als mijn man bijvoorbeeld ingewikkelde zinnen gebruikt en ze niet kunnen volgen, dan zoeken ze een excuus om bij iemand anders te gaan zitten. Ze zouden ook gewoon kunnen zeggen dat ze niet kunnen volgen…

  • Wat zijn jouw ervaringen met dit thema?
  • Wat maak je mee?
  • Wat zijn jouw succesverhalen?
  • Jouw worstelingen?
  • Jouw vragen?

Stuur ze ons door. We gaan graag de dialoog met jou aan.

Nieuwsgierig naar meer? Neem contact met ons op

Boek: Anders omgaan met ‘anders’

7 sleutels om jouw relatie met mensen die 'anders' zijn te verbeteren!

BOEK KOPEN »

todo